De Naald

14-06-2017 15:02

Summerland onderzoekt potentie naar tropische uitbreiding

H

awaï Summerland 2019, waarom niet?

Meerdere organisatieleden van het elf jarige Stompwijk Summerland zijn de afgelopen tijd afgereisd naar zomerse bestemmingen om de behoefte naar een tropische versie van het festival te proeven. Rick den Hartog, klimaatconsultant van stichting Stompwijk Summerland, legt de keuze voor de zoektocht naar uitbreiding als volgt uit. "De naam Summerland suggereert een overwegend zomerse beleving. De ervaring van de afgelopen leert echter dat het klimaat in Nederland niet altijd even tropisch te noemen is." Rick doelt hierbij op de wisselvallige zomers waar het kikkerlandje mee te maken heeft.

"Elk jaar nemen we met de huidige locatie een enorm risico met het weer. Het is altijd maar afwachten of Summerland zijn naam daadwerkelijk waar kan maken. We zijn daarvoor volledig afhankelijk van de weersomstandigheden, waar geen peil op te trekken is. De keuze voor het starten van het onderzoek was eigenlijk erg simpel. Er waren twee opties mogelijk: een andere naam óf een andere locatie. Gezien onze huidige naamsbekendheid, ons onverwoestbare imago en de complexiteit van het veranderen van bedrijfsnaam, viel de keuze al snel op een tropische uitbreiding."

Twee opties: een andere naam óf een andere locatie.

Rick den Hartog

Het huidige onderzoek brengt het doorgaan van het festival op de locatie Stompwijk overigens niet in gevaar. "We zijn nog volop bezig in de voorbereidingsfase, maar we kunnen verzekeren dat de uitslag geen invloed heeft op de continuïteit van het festival in Stompwijk. We beschikken over voldoende financiële middelen om de uitbreidingen te bekostigen", stelt de Stompwijkse Piet Paulusma gerust. Het is goed mogelijk dat de stichting commerciële voordelen geniet van de mogelijke uitbreiding. De geschoten video's en filmpjes kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in organisatie brede communicatie-uitingen. "Wellicht trekken beelden van een feestende menigte op een wit strand met een lichtblauwe zee onze doelgroep aan om naar Stompwijk te komen, ondanks hun geweten dat hetzelfde in Nederland onmogelijk is."

Over de ontwikkelingen van het onderzoek kan de stichting nog niet alles kwijt. "Ik heb zelf het district Azië onder de hoede genomen, waar ik momenteel veel lokale inwoners en toeristen het hemd van het lijf vraag over hun mening over het festival. Diverse Caribische eilanden -denk aan Curacao, Aruba en Cuba- zijn door andere agenten onder de loep genomen. De resultaten moeten nog getoetst worden om hier een definitieve uitspraak over te doen. Seoul en Sydney zijn in ieder geval gewogen en te licht bevonden. De voorkeur voor respectievelijk karaoke en klassieke muziek in deze steden botert niet met onze visie. Wij streven naar een subtropische sfeer ondersteund door vunzige deuntjes en de heerlijkste cocktails."

Rick is zelf positief over de verwachtingen. Hij heeft commitment van de stichting en de eerste geluiden zijn positief. "Volgend jaar is misschien wat snel, maar Hawaï Summerland 2019, waarom niet? Dat bekt toch lekker?" Wat er daadwerkelijk terecht gaat komen van alle ambities is nog onduidelijk. Het enige wat bekend is, is dat de stichting zich momenteel in het zweet werkt om Stompwijk Summerland 2017 te realiseren.