De Naald

23-05-2017 16:29

(Alweer) 10 jaar Stompwijk Summerland

F

estival viert tweede jubileum op rij na slordige rekenfout

Zoals menig Stompwijker zich nog kan herinneren, stond vorig jaar het eerste weekend in juli in het teken van 10 jaar Summerland. Het heeft er alle schijn van dat dit kunstje zich dit jaar gaat herhalen. Het jubileumcomité van het Stompwijkse festival kwam dit weekend tot de ontdekking dat ze vorig jaar wellicht een rekenfout hebben gemaakt. Dít jaar in juli is het exact een decennium na de allereerste editie, in plaats van vorig jaar. Hier volgt een reconstructie van de gemaakte fouten.

We maken er dit jaar gewoon weer een jubileumeditie van!

J. de Winter

Elk festival dient te allen tijde een jubileumcomité stand by te hebben staan, die in de aanloop van een jubileum de organisatie op zich neemt. Dit comité wordt gecontroleerd en aangestuurd door het alom gevreesde CIA, Central Institute of Anniveraries. Deze semioverheidsinstantie slurpt het belastinggeld, door de indienstneming van overbetaalde Harvey Specter look-a-likes in dure maatpakken, de aanschaf van onvervalste verse bonenespressoapparaten en handkoffers waar nooit iemand van weet wat ze daar in meesjouwen. De CIA onderhoudt de regels, richtlijnen en eisen voor alle jubilea die er maar te verzinnen zijn, van een lustrum van de boekenclub op de hoek tot aan het 200 jarig bestaan de het Nederlands Koninkrijk.

De eerste regel van de CIA is het vastleggen van een jubileumcomité. De selectieprocedure is hierbij als volgt: ieder organisatielid krijgt een feestneus op, moet met de best mogelijke Bassie imitatie “allememachies” roepen en daarbij verdwaasd achterover leunen met de buik naar voren. Voorzitter van het jubileumcomité J. de Winter heeft deze test veruit het beste afgelegd.

Voordat de Winter en kompanen zich hartstochtelijk overgaven aan de voorbereidingen voor het jubileum, moesten ze wel zekerstellen dat 2016 daadwerkelijk het jubileumjaar was. Het kind kan de was doen zou je denken. Niets is minder waar. Om de jaartallen en bijbehorende jubilea te verifiëren, heeft de CIA de volgende formule in het leven geroepen. Hier ging het fout. Door het huidige jaartal (2017) te verminderen met het opstartjaar (2007), dit getal vervolgens te differentiëren en daarna te integreren, komt het getal op het getal X uit, in dit geval 10. Voor het berekenen van het aantal edities hanteert men een andere formule, waarbij er een correctiefactor van 1 erbij op wordt geteld. Vorig jaar was de editieformule gebruikt in plaats van de jaarformule, waardoor het jubileumcomité uitkwam op het onjuiste getal 10.

Er zijn vorig jaar dus de nodige rekenfouten gemaakt. Het komt erop neer dat dit jaar de elfde editie is, maar wel 10 jaar Summerland. “Het is wellicht ietwat slordig, maar dat is geen reden om bij de pakkeneer te gaan zitten”, benadrukt De Winter. “We maken er dit jaar gewoon weer een jubileumeditie van!” Het eigentijdse festival gaat voor een zogeheten ‘three jubilee streak’ door volgend jaar de jubileumregels van de carnaval te hanteren.