De Naald

23-11-2022 21:00

Winter Wonderland beticht van PR-propaganda en matchfixing

V

ijftig Oranjefans en BN'er gaan op kosten van de organisatie naar Winter Wonderland. Ze posten zich voorafgaand aan het festival hier al suf over op social media. Winter Wonderland betaalt de taxi naar het feest én de tickets. Als schep daar bovenop krijgen de fans zelfs een waardecoupon voor een wellness en voor een trimsalon voor hun huisdier. De Oranjefans moeten als tegenprestatie wel stipt om 4 uur 's middags in vol ornaat aanwezig zijn voor de vermoedelijke WK-wedstrijd van Oranje.

Kleine lettertjes

Voorwaarde is wel dat de influencers zich houden aan de Code of Winter Wonderland. Deze code heeft iedere influencer van te voren getekend. "Voor ons als festival is de Code of Winter Wonderland een fijn middel. We hebben momenteel een aantal quasi-BN'ers aan boord, die enkel positieve berichten over ons posten", vermeldt het festival. Het concept blijkt te werken. Zo heeft zanger en voetbaldeskundige Dries Roelvink op zijn Instagram-account geschreven dat Winter Wonderland "fantastico" is. "De versnaperingen hebben een goede afdronk en een zalig boeket. Hier kan geen rode wijn bovenop. " Daarnaast geeft voetballiefhebber Matthijs van Nieuwkerk aan op Twitter dat het festival "een heerlijke afleiding biedt van het geschreeuw en bombarie van de normale werkdag".

Toch heeft niet iedereen de kleine letters van de Code of Winter Wonderland gelezen. Zo is Leidenaar Mart Hoogkamer in de aap gelogeerd als hij te horen krijgt dat hij alleen nog maar het drankassortiment van het festival mag benoemen. "Ik had mijn hitnummer moeten aanpassen naar 'zwemmen in het Vliegend hert', omdat Bacardi Lemon niet wordt geschonken bij Winter Wonderland. Het bekte nog niet helemaal lekker". Daarnaast heeft influencer Bas Smit al zijn Instagram posts met Sinterklaas erop moeten verwijderen, omdat hij heeft getekend dat hij enkel Summerklaas of Winterman mag posten.

Matchfixing voor programmering Oranje

Het is voor het succes van Winter Wonderland belangrijk dat Oranje daadwerkelijk op 3 december voetbalt. Hiervoor móét Oranje eerste worden in de poule. "De kans dat Oranje eerste wordt is natuurlijk levensgroot, maar wij willen niets aan toeval overlaten", meldt voorzitter Bjorn van der Voort. "We hebben de selectie van Ecuador en Senegal een gratis ticket voor Winter Wonderland beloofd, in ruil voor een verliespartij tegen Oranje. Hier reageerden de ploegen erg enthousiast op. Omdat de landen tegen die tijd toch al uit het toernooi liggen, kunnen ze mooi even het knallende feest meemaken."