De Naald

13-06-2019 19:08

Summerland lijft uitgerangeerde Piet Paulusma in voor zonnedans

V

oormalig SBS-weergoeroe Piet Paulusma heeft een definitieve overeenkomst getekend bij het Stompwijkse festival voor het uitvoeren van een zogeheten zonnedans om het kwik op 5, 6 en 7 juli tot de ideale hoogte te laten oplopen. Deze illustere dans gaat gepaard met weerberichtuitzendingen op Omroep Western, waarbij Piet zoals vanouds tussen de kinderen en de mindervaliden zijn weersverwachtingen aankondigt. Deze uitzendingen vinden tactisch op de donderdag tot en met zaterdag plaats, waarbij de uitzwaaikreet ‘oant moarn’ een verkapte uitnodiging is voor het festival.

Vroeger leerden wij als gerespecteerde weeronderzoekers dat de lichtintensiteit van de zon afhankelijk is van de afstand tot de aarde. De bron zelf - de zon - straalt vanuit zijn positie hierbij nagenoeg altijd hetzelfde uit. Waar ik echter achter ben gekomen, is dat de zon eigenlijk net een mens is, met gevoelens. Hier probeer ik met mijn zonnedans op in te spelen. De crux is ervoor te zorgen dat de zon zich op zijn gemak voelt, vrolijk is. Deze vrolijkheid uit zich dan direct in een hogere lichtintensiteit, wat automatisch het kwik doet stijgen

Piet Paulusma

“Veel mensen weten niet dat ik al jaren lang het weer probeer te beïnvloeden door middel van een zonnedans”, vertelt de weergoeroe. “Het wordt afgelopen jaren steeds warmer, toch? Maar dat opwarming veroorzaakt wordt door de aarde door uitstoot van CO2 is volledige waanzin. Je kunt het volledig op mijn conto schrijven.”

“Maar hoe gaat een zonnedans dan in zijn werk?”, vraagt de immer pientere Jaco Sweere bewonderend tijdens het kennismakingsgesprek. “Goede vraag Jaco”, roept Piet frivool. “Vroeger leerden wij als gerespecteerde weeronderzoekers dat de lichtintensiteit van de zon afhankelijk is van de afstand tot de aarde. De bron zelf - de zon - straalt vanuit zijn positie hierbij nagenoeg altijd hetzelfde uit. Waar ik echter achter ben gekomen, is dat de zon eigenlijk net een mens is, met gevoelens. Hier probeer ik met mijn zonnedans op in te spelen. De crux is ervoor te zorgen dat de zon zich op zijn gemak voelt, vrolijk is. Deze vrolijkheid uit zich dan direct in een hogere lichtintensiteit, wat automatisch het kwik doet stijgen”

Jaco vraagt in verbijstering door: “Hartstikke leuke theorie Piet, maar wát doe je dan om de zon vrolijk te maken?” “In feite dans ik in mijn blote kont de Macarena om een naar de zon wijzende totempaal. Dit klinkt simpel, maar door jarenlang onderzoek naar de zon heb ik al een innige relatie met hem opgebouwd. Op anderen met dezelfde uitvoering zal de zon niet zomaar reageren.”

Piet krijgt afgelopen steeds meer aanvragen voor het beïnvloeden van het weer, vooral van evenementenorganisaties die veel baat hebben bij een temperatuur van zo’n 25 graden. Maar waarom ziet Piet de opwarming van de aarde als zíjn verantwoording? Dit is om de simpele reden dat hij een causaal verband ziet tussen de toename van zonnedansaanvragen en toename aan gemiddelde temperatuur van de aarde. “Meer aanvragen, hogere temperaturen, één en één is twee. Een logischere verklaring heb ik niet!”, aldus Piet.

Waar de weerpresentator in SBS-verband momenteel verguisd wordt, ervaart zijn business in het ophogen van kwik een sterke groei. “Summerland wordt weer een uitdagende klus voor mij”, stelt Piet. “Vorig jaar bleek de temperatuur al erg aangenaam tijdens het festival, wat voor mij de lat hoog legt om het dit jaar op zijn minst te evenaren. Ik stel mijn zonnedans in op 27 graden, maar de werkelijk is weerbarstig waardoor er een marge kan ontstaan.” Hoe groot deze marge is, daar wil de goeroe niet vertellen.

Voorzitter van Summerland Mike Lansbergen heeft een uitgesproken mening over de inzet van Piet. “Normaal gesproken geloof ik niets van al deze nonsens, door het spreken over weersverwachtingen tijdens het festival roep je alleen maar slechte karma over jezelf af.”, bromt Mike. “Maar ach, we hebben vooral te doen met Piet Paulusma, die momenteel een hoop gedonder over zich heen krijgt. Hij zit in zwaar weer. Daarnaast sluit zo’n totempaal ook exact aan bij het Wild West thema van dit jaar. De gunfactor heeft ons toch doen besluiten de zonnedans maar eens uit te proberen.”

Komende week installeert Piet zijn weerapparatuur inclusief totempaal in het pittoreske Stompwijk. Mocht deze aanpak leiden tot succes, dan is een snelle opvolging bij de Stompwijkse Paardendagen goed denkbaar. Piet en Summerland zien een zonnige samenwerking tegemoet.