De Naald

03-07-2018 14:26

Survivallen in de festivalrimboe

W

ond opgelopen? Tent vergeten? Te veel cocktails gedronken? Een survival-expert vertelt hoe je het festival alsnog overleeft.

Om jou voor te bereiden op drie dagen survivallen op Summerland, vertelt doorgewinterde festivalsurvivor Summer Grylls hoe je deze dagen overleeft. Een festival verschilt niet zoveel van survivallen: je bent dagenlang overgeleverd aan behoorlijk grimmige omstandigheden, zoals ‘de buitenlucht’ en het gebrek aan eerste levensbehoeftes zoals een koelkast naast je bed en thuisbezorgd.nl. Als je dan ook nog eens per ongeluk iets vergeet mee te nemen, ben je al helemaal volledig aangewezen op de natuur.

Beschutting

Je hebt aan alles gedacht: extra tampons, een karabijnhaak, een vlot montuurtje, een paar hoge hakken voor je weet maar nooit – maar je bent per ongeluk wel je tent vergeten. Nabij de meeste sportterreinen liggen helaas geen kameelkarkassen voor het oprapen die je open kunt snijden om een nachtje in door te brengen, zoals Bear Grylls zou doen, en Han Solo. Om jezelf tóch zo goed mogelijk te beschermen tegen de brandende zon bouw je een plaggenhut. Summer Grylls legt uit hoe: “Je gaat op zoek naar lange stokken, dennentakken, mos en bladeren. Dan maak je een A-frame, waarbij je twee takken diagonaal tegen elkaar zet. Daar zet je een derde stok op, die naar beneden loopt. Vervolgens zet je zoveel mogelijk stokken aan weerszijden van die laatste stok. Je bedekt alles met grote dennentakken, stopt de gaten dicht met mos en gooit er daarna nog een stel bladeren overheen.”

Genezing van je kloppende festivalwond

Je swingt je heupjes er lekker op los op de dansvloer en opeens krast een kapot bekertje langs je oog, tot bloedens toe. Niks aan de hand! Ga als de wiedeweerga een bosje in, ontwijk de wildplassers en zoek het plantje genaamd duizendblad. Je herkent ze, aldus Summer Grylls, aan het fijn verdeelde blad en de witte bloemetjes. Leg het blad op je open wond. Binnen een paar minuten is het bloed gestold. En dan kun je het feestgedruis weer in, nu met een sicke scar die misschien wel bij je outfit past.

Høken

Je bent er al slecht aan toe, je lichaam is bijna in staat van ontbinding en hydratatie laat te wensen over. Het laatste wat je dan wil hebben is een onverwachtse deelname aan de beruchte moshpit. Twee meter lange reuzen met een iets te hoog vetpercentage beuken er met al hun hebben en houwen op los. Hier wil je niét tussen zitten als je in een slechte staat verkeert! Summer Grylls heeft geen waterdichte oplossing voor ogen: “Moshpits kunnen overal en uit het niets ontstaan en zijn daarom erg lastig in te schatten. Ik zal je in ieder geval adviseren om uit de buurt van Høkekoning Devon van der Voort te blijven. Als een nummer begint met ‘Ik zegge oeh! oeh’, dan moet je sowieso zo snel mogelijk in een foetushouding in een hoekje gaan zitten.”

Cocktail freeze

Iedereen kent het fenomeen brain freeze wel. De acute hoofdpijn na het te gulzig eten van je ijsje of opdrinken van je slush puppy. Een veel onbekendere variant is de cocktail freeze. Bij het drinken van té veel frisse cocktails achter elkaar, ‘bevriest je hoofd’. Maar veel erger nog, ook je billen ‘bevriezen’, waardoor je niet meer los kunt gaan op die lekkere billenschud muziek. Summer Grylls heeft hier een oplossing voor. “Pluk een brandnetel uit het plantsoen en doop het driemaal in de cocktail. De plant dooft als het ware het bevriezingseffect, waarna je weer on fire cocktails kan kantelen.

Hygiëne

Mocht je nou enorm uit je toeter stinken omdat je de ongewassen loempia van een Koreaan uit een vriezer af hebt lopen lebberen, dan kun je een tandenborstel maken van een berktakje. “De bovenkant sla je een beetje plat, zodat het op een borsteltje begint te lijken,” zegt Summer Grylls. Daarmee kun je prima tussen je tanden schrobben, en voor je het weet is die loempiameur verdwenen als sneeuw voor de zon. Ander gerief dat schoonmaak behoeft, zoals pannetjes, kun je volgens Summer Grylls weer brandschoon krijgen door takjes te -verbranden en het as te gebruiken om de aangekoekte macaroni weg te schrobben. Maar als je het echt schoon wilt houden kun je natuurlijk beter je dieet beperken tot loempia. Gewassen superloempia van de eettent. Als je je aan de tips houdt, eindig je geheid op de dansvloer, om daarna de eettent op te zoeken voor de gewassen superloempia als ultieme beloning. Je hebt het feest overleefd!